Poslanci PSK sa zaoberali zastavením zadlžovania nemocníc

04.06.2004 Celý región

Neprekračovať zmluvne dohodnutý objem zdravotníckych výkonov je jedno z opatrení, ktoré má zastaviť zadlžovanie nemocníc s poliklinikou (NsP) v zriaďovateľsk...
Neprekračovať zmluvne dohodnutý objem zdravotníckych výkonov je jedno z opatrení, ktoré má zastaviť zadlžovanie nemocníc s poliklinikou (NsP) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Členovia jeho zastupiteľstva schválili s podobným cieľom na svojom zasadnutí v Prešove 31. mája ďalších deväť návrhov.

Celkové záväzky piatich NsP druhého typu v pôsobnosti PSK - so sídlami v Humennom, Levoči, Starej Ľubovni, Svidníku a vo Vranove nad Topľou - boli k 31. decembru 2003 vyše 421 miliónov Sk. Ako sa v predloženej na rokovanie odbornej a finančnej analýze vykonanej Úradom PSK uvádza, nárast záväzkov sa spomalil, avšak nezastavil, potom čo tieto zdravotnícke zariadenia prešli od 1. januára 2003 pod PSK. Najviac záväzkov predstavovali záväzky voči Národnému úradu práce, daňovým úradom, Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam v objeme vyše 196, 7 milióna Sk. Celkový objem pohľadávok piatich NsP bol k rovnakému dátumu bezmála 243 miliónov Sk, z nich najviac - asi 203 miliónov Sk boli pohľadávky za zdravotné poisťovne.
Predseda PSK Peter Chudík v diskusii kritizoval, že riaditelia nemocníc nevidia žiadne ďalšie rezervy v znižovaní nákladov. Varoval, že ak ich nenájdu a nebudú realizovať ďalšie racionalizačné opatrenia, tak od 1. januára 2005 zriadi PSK na zastrešenie všetkých \"svojich\" nemocníc jednu organizáciu. Podľa Chudíkovho názoru jednou z ciest je úzka špecializácia zdravotníckych zariadení. Naznačil tiež, že PSK ešte nemá jasno, ktorá forma transformácie NsP by bola najvhodnejšia. Podľa Chudíka \"každopádne\" padla možnosť premeniť ich na neziskové organizácie s tým, že doterajšie dlhy by zostali na zriaďovateľovi. \"Ohrozilo by to plnenie základných funkcií vyššieho územného celku, \" konštatoval.
Viacerí poslanci v diskusii kritizovali predloženú analýzu práve za to, že len popisuje stav, no nenavrhuje riešenia. Najvážnejšie výhrady boli v stanovisku poslaneckého klubu ĽS - HZDS, ktorý predniesol jeho predseda Štefan Ladičkovský. Nezávislému Jánovi Gajdzikovi sa nepáčilo to, že chýba akýkoľvek systém oddlženia NsP.
Rokovanie o situácii v zdravotníctve tvorilo podstatnú časť programu schôdze krajského parlamentu, pritom nebolo prvým svojho druhu. Išlo o realizáciu uznesenia zasadnutia zastupiteľstva v apríli t. r. , ale ako Chudík povedal, zas sa k tejto téme zídu koncom leta t. r.

(jj)
 

Vyberte región